Бъдещето се ражда 
в идеите, които имаме днес

Публична изява на клуб „Млад журналист“

03 29
Участниците от клуб «Млад журналист», към 21. СУ «Христо Ботев» - кв. Лозенец, с ръководител г-жа Донка Христова, проведоха на 29.03.2018 г. първото свое представително занимание, което бе съпътствано от поредица срещи, съвместно с представители от «журналистическата гилдия» и с подкрепата на някои родители. Бъдещите журналисти реализираха проект, озаглавен «Да си направим собствен вестник». Вдъхновени от творческите си амбиции, тръгвайки по трънливия път на Журналистиката, те овладяват все повече тънкости в постигане на колективните цели и желания. С помощта на задружни усилия и родителски опит, младите журналисти най-напред измислиха лого за вестника, с който да допринесат за развитието и просперитета на своето училище. В интерактивно сътрудничество с младите уебдизайнери към 21. СУ, разработиха макет за вестник «Млад журналист» и в най-кратки срокове, ще сбъднат една от мечтите си – електронен вестник в глобалната мрежа.

Публична изява на клуб „Подвижни игри“

03 28
На 28.03.2018 г. се проведе публична изява на клуб по „Подвижни игри“. В спортната зала на 21. СУ „Христо Ботев“ гостуваха учениците от 1б ЦДО; 1в ЦДО; 2а ЦДО; 2б ЦДО, заедно с техните учители. Гостите бяха изненадани с демонстрация на многобройни подвижни игри, щафетни игри и състезателна двустранна игра. Децата изнесоха кратки беседи по теми свързани със здравето, различните спортни игри, хората в неравностойно положение, хранителен режим и здравословно хранене и др. С една от състезателните игри децата показаха какво означава спортен дух и отборна игра. Освен това малчуганите ни напомниха, че спечелването на една игра не винаги е на всяка цена. Учениците демонстрираха високо ниво на взаимопомощ и подкрепа един към друг. Изявата бе наситена с положителни емоции и дори гостите взеха участие в игрите.

Публична изява на клуб по фотография

03 21
На 21.03. 2018 г. се проведе публична изява на Фотографски клуб на тема „Фотографията - реалност и илюзия“. Фотографията по своята същност е изкуство, което е обвързано с репрезантиране на действителността. От друга страна, фотографията, като всяко изкуство позволява художествена интепретация на заобикалящата ни дейтвителност. В тази публична дискусия беше поставен въпроса за границата между реалното и субективното в заснетите изображения. Учениците дискутираха и участваха в дебат, в които трябваше да изложат и докажат своята теза чрез снимки и коментари към тях. Въпросът за действителността е особено актуален във времето на социалните мрежи, които буквално заливат всеки човек с множество изображения, които създават усещането за един различен и по-хубав от действителния свят. Учениците сами достигнаха до въпроса за множеството снимки, които представят един илюзорен виртуален свят. Чрез обсъждане на различни фотографии те видяха и коментираха разликите между наличната действителност и художественото и пресъздаване чрез изображения. Тази дискусия без съмнение беше важна за осъзнаването на възможностите на фотографията, като изкуство, което от една страна документира, а от друга интерпретира действителността.

Публична изява на клуб „Студио за кодиране“

03 23
На 23.03.2018 г. от 14.30 ч. до 16.00 ч. в кабинет №33 на 21 СУ „Христо Ботев“ се проведе публична изява на Клуб „Студио за кодиране“ с ръководител Диана Костова. Участниците в клуба представиха своята история пред съучениците си от V клас. Героите от театралната лаборатория бяха създадени чрез използване на блокове при програмиране на езика JavaScript. Децата потвърдиха философията на Online платформата за програмиране – Code.org, че всяко дете може да учи компютърни науки по забавен начин. Най-голям успех имаха приложенията на Анна-Мария Димова от VІ а клас, която представи авторската си постановка, както и атрактивен начин за избор на тапет за телефон. Учениците от V клас с удоволствие и нетърпение изпробваха приложението на Ани за избор на тапети на своите телефони. Специален гост на изявата беше г-жа Димитрова – заместник директор на училището.

Публична изява на клуб „WEB работилница“

03 14
На 14.03.2018 г. от 14.30 ч. до 16.00 ч. в кабинет №33 на 21 СУ „Христо Ботев“ се проведе публична изява на Клуб „WEB работилница“. Целта на публичната изява беше по-малките ученици да се запознаят с начините за създаване на галерия. На събитието присъстваха и гости от VІІІ б клас.
Учениците от клуба представиха собствени творби – рисунки и анимации, създадени чрез безплатни приложения от Google play. Децата от WEB работилницата показаха и своите фотоалбуми, използвайки езиците HTML и CSS. Галерията с пъстра палитра от анимационни герои – от принцеси до нинджи спечели сърцата на присъсващите. Авторите обещаха да включат в собствените си канали в YouTube всички желаещи, за да ги обучат в удобно за тях време.